Четврти по реду Хуманитарни концерт „Срцем уз Огија“ у организацији Основне музичке школе, Предшколске установе „Лане и Ученичке задруге „Музичка азбука“ у Калуђерици

У уторак, 9. априла 2024. године од 15 часова, у препуној сали Основне школе „Алекса Шантић“ у Калуђерици, одржан је заједнички хуманитарни концерт ОМШ „Невена Поповић“ и ПУ „Лане” који је имао за циљ прикупљање новчаних средстава за лечење Огњена Јерковића. Концерти  који се организују претходних дана су веома интересантни и важни због тога што се деца предшколског узраста упознају са музиком кроз музичку секцију „Растимо уз музику”. Управо тај раст од најранијег узраста веома је важан за развијање музичког бића код деце, посепешивање његовог музичког изражавања, учествовање у групном музицирању и стицању првих знања о музици. Наставници наше школе који раде са децом веома посвећено приступају неговању музике, па смо резултат тога могли да видимо управо на овом концерту.

Концерт су отворила деца из вртића „Лане“ извођењем химне вртића „Еколићи Лане“. Химна има поучну поруку о томе на који начин деца и одрасли треба да се односе према природи. Након њих уследио је наступ Данијела Обрадовића, ученика првог разреда хармонике у класи наставника Петра Величковића. Интерпретирао је народну песму ”У Милице дуге трепвице”. Резултате реда музичке секције Растем уз музику публика је могла да види кроз наступ деце која је похађају, а то су била деца из млађе, млађе мешовите, средње и старије вртићке групе. Са њима је радила и припремала их наставница Магдалена Бошковић. Извели су дечије песме „Ручак“, „Пекарчић“, „Тики так”, „Лав и мрав“, „Пинокио“, затим „Татин музичар“, „Тигар Џони“ и ”Тореадор”. Још једну песму са еколошком поруком извела су деца предшколске вртићке групе „Зека“, а у питању је била песма „Нек засади једно дрво свако“ Гаравог сокака.

Музика има могућност да у потпуности ангажује мозак и да га увежбава за комплексније размишљање. Слушањем, учењем и извођењем музике, побољшава се памћење, концентрација и развија просторно-временско расуђивање. Доказано је да деца која се у предшколском узрасту константно баве музичким активностима, упадљиво брже и са већом тачношћу савладавају проблеме у играма.

Како то изгледа у пракси публика је имала прилику да види у оквиру следеће тачке када су наступила деца из предшколске групе „Зека“ која су извела кореографију на песму „Један мали цвет“ Ане Станић. Уследио је наступ Лене Томић, ученице трећег разреда клавира у класи наставнице Бојане Вујашковић. Лена је свирала „Менует“ Јохана Себастијана Баха. Песме „Другарство“ и „Држи ме за руку“ извела су деца из старије вртићке групе „Сунце“. Јован Димоски, ученик хармонике у класи наставника Александра Бијића свирао је композицију „Светла ноћ“ М. Шишкина.

Групно музицирање негује се у предшколским установама заједничким наступом деце и извођењем разних дечијих песама и кореографија. Међутим, камерно музицирање је карактеристично и за музичке школе. Наша деца која свирају у камерним ансамблима то врло радо воле да раде. Један такав дуо чине Миа Шошкић и Миња Васић, ученице четвртог разреда клавира, односно клавирског дуа у класи наставнице Марине Башић из Винче. Њих две извеле су композицју Марка Живановића „Alla Jazz“. Последње две тачке концерта била су деца из мале вртићке групе „Паче” која су извела кореографију на песму „Живот је игра, живот је бајка“ и деца из старије мешовите групе „Лабудић“ која су извела кореографију на музику Јелен Томашевић „Такав си какв си“.  Програм је водио Мирко Јермић, нототекар музичке школе.

Захваљујемо се свима који су дошли и донирали новац за лечење Огњена Јерковића, а истао тако и што су подржали ученике наше школе и ученике ПУ „Лане“ на овом заједничком концерту.

Scroll to Top