Пети по реду Хуманитарни концерт „Срцем уз Огија“ у организацији ОМШ „Невена Поповић“; ПУ „Звездица“ и Ученичке задруге „Музичка азбука“ у Лештанима

У четвртак, 11. априла 2024. године, одржан је пети по реду хуманитарни концерт „Срцем уз Огија“ ОМШ „Невена Попивић“, ПУ „Звездица“ и Ученичке задруге ”Музичка азбука” у ОШ „Никола Тесла“ у Лештанима. Хуманитарном концерту присуствао је велики број родитеља и деце.

Концерт је отворио Лазар Бранковић, ученик другог разреда хармонике у класи наставника Петра Величковића, који је свирао ”Полку” композитора Чајкина. Након њега свирала је Ана Ђорђевић, ученица првог разреда флауте у класи наставнице Емилије Гавриловић која је извела америчку народну песму ”Стари Мекдоналд”. Након ње наступио је Павле Ђорђевића, ученик трећег разреда клавира у класи наставника Стефана Антонијевића који је одсвирао композицију ”Баркарола”.

Концерти који су одржани претходних неколико дана у Винчи и у Калуђерици и у Лештанима, а који ће бити одржани и наредне две недеље у Гроцкој и у Врчину, представљају прву сарадњу предшколске установе „Лане“ и основне музичке школе „Невена Поповић“. Ова сарадња је веома интересантна и важна нарочито због тога што се деца најмлађег узраста, односно предшколског узраста, млађе и средње вртићке групе предшколске установе „Лане“, упознају са музиком кроз музичку секцију „Растимо уз музику“. Управо тај раст од најранијег узраста веома је важан за развијање музичког бића код деце, поспешивања његовог музичког изражавања, учествовања у групном музицирању и стицању првих знања о музици. Веома смо радосни због те сарадње. Наставници наше школе који раде са децом веома посвећено приступају неговању музике, па је публика резултат тога могла да види у оквиру наступа полазника музичке секције „Растимо уз музику“ Основне музичке школе „Невена Поповић“. Они су извели сплет песмица и игара, као и једну инструменталну композицију. Међу њима су се нашле нумере ”Боје”, ”Пекаричић”, ”Лав и мрав”, ”Скала”, ”Трепек”, ”Азбука”, ”Зубар зека”, ”Џони воли џез” и  ”Тики таки”. Припремила их је наставница Ана Јовановић.

Музика има могућност да у потпуности ангажује мозак и да га увежбава за комплексније размишљање. Слушањем, учењем и извођењем класичне музике побољшава се памћење, концетрација и развија просторно-временско расуђивање. Доказано је да деца која се у предшколском узрасту константно баве музичким активности, упадљиво брже и са већом тачношћу савладавају проблеме у играма.

Како то изгледа у пракси публика је имала прилику да види управо у оквиру следећих  наступа када су наступила деца из предшколске установе „Лане“, радна јединица ”Звездица” из Лештана.

Публика је прво слушала старију јаслену групу која је извела драматизацију уз музичку пратњу и реквизите ”Занимања”. На сцени је потом наступила мешовита вртићка група која је извела ”Твист” и ритмичку покретну игру. Ова нумера је добила огромне овације публике.

На самом крају наступила је старија група и група у години пред полазак у школу која је извела кореографије на музику ”Музика на струју”, ”Лимуново дрво” и ”Minidisco”.

Захцаљујемо се публици која је присуствовала концерту у име ОМШ ”Невена Поповић” и у име ПУ „Лане“, као и у име све деце која су данас наступила на концерту. Концерт је прикупио значајна финансијска средства која ће бити упућена за лечење Огњена Јерковића.

Scroll to Top